Friday, December 19, 2014

Θετική Σκέψη. Ανεβάστε τον πήχη της Αισιοδοξίας σας!

Θετική Σκέψη. Ανεβάστε τον πήχη της Αισιοδοξίας σας!


Η θετική σκέψη είναι άποψη και τρόπος ζωής. Βοηθάει τόσο στην ψυχολογία μας και το πως νιώθουμε για ότι συμβαίνει στη ζωή μας όσο και στη σωματική μας υγεία στο τώρα και.....
το μέλλον.

Τα αισιόδοξα και θετικά άτομα είναι πο ευτυχισμένα, πετυχαίνουν περισσότερα πράγματα στη ζωή τους, διατηρούν καλύτερα επίπεδα υγείας, έχουν καλύτερες κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις και είναι πιο δημοφιλή στους κοινωνικούς κύκλους. Επίσης λύνουν τα προβλήματα πιο αποτελεσματικά και ανταποκρίνονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά σε θεραπείες.

Σύμφωνα με έρευνες της Ψυχολογίας, οι άνθρωποι γεννιόμαστε με έφεση είτε προς την αισιοδοξία ή την απαισιοδοξία. Κατόπιν αυτό ενισχύεται από το κοινωνικό περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής μας. Έτσι λοιπόν, οι αισιόδοξοι άνθρωποι βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο σε αντίθεση με τα πιο απαισιόδοξα άτομα, και ελπίζουν πάντα προς το καλύτερο.

Μπορεί κάποιος όμως να αλλάξει από απαισιόδοξος σε αισιόδοξος; Η απάντηση είναι Ναι!

Με τις καινούριες έρευνες στον τομέα της Θετικής Ψυχολογίας έχουμε βρει ότι ένας απαισιόδοξος άνθρωπος από τη φύση του, ή κάποιος που έχει υιοθετήσει αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα μπορεί να αλλάξει αν το επιθυμεί και αν ακολουθήσει ορισμένες απλές πρακτικές.

Αρχικά, μπορούμε να διδαχτούμε από τους θετικούς ανθρώπους και να δούμε τι ακριβώς κάνουν που θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε για να γίνει πιο θετικός και χαρούμενος στη ζωή του. Κάποια από τα γνωρίσματά τους είναι:

Βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα τους άμεσα
Τα θετικά και αισιόδοξα άτομα πιστεύουν στις δυνάμεις και ικανότητές τους και εστιάζουν το μυαλό τους στις λύσεις, τις οποίες βάζουν σε εφαρμογή άμεσα. Δείχνουν επιμονή και υπομονή σε όποια δυσκολία τους παρουσιαστεί και γνωρίζουν ότι για όλα τα εμπόδια που συναντάνε υπάρχει πάνω από μια λύση που μπορούν να βάλουν σε εφαρμογή.

1. Εστιάζουν την προσοχή τους στα θετικά
Έχουν τη διάθεση και διατηρούν ανεπτυγμένη την ικανότητα να εστιάζονται στα θετικά γνωρίσματα και προτερήματα του κάθε ανθρώπου που σχετίζονται μαζί τους, στον εαυτό τους και τις καταστάσεις.

Monday, December 15, 2014

Δέκα αλήθειες που πονάνε για τις ανθρώπινες σχέσεις

Ολοένα και πιο συχνά οι άνθρωπο κλείνονται ερμητικά στο μικρόκοσμό τους, τη ίδια στιγμή που λαχταρούν να εισπράξουν ενδιαφέρον και νοιάξιμο.


“Σ’ αγαπώ μη γνωρίζοντας πώς, από πού και πότε, σ’ αγαπώ στα ίσια δίχως πρόβλημα ή περηφάνια: σ’ αγαπώ έτσι γιατί δεν ξέρω μ’ άλλον τρόπο…” – Πάμπλο Νερούδα.

Τον τελευταίο καιρό μ΄απασχολεί πολύ το θέμα των σχέσεων. Βλέπω ολοένα και πιο συχνά γύρω μου τους ανθρώπους σαν να θέλουν να κερδίσουν την πιο όμορφη φιλική, ερωτική ή συναδελφική σχέση χωρίς όμως να χάσουν τίποτα από τη βολή τους, χωρίς να παραχωρήσουν χιλιοστό από το ζωτικό τους χώρο, χωρίς να επιτρέπουν ούτε μια ρωγμή στο προσωπείο που διάλεξαν να τους αντιπροσωπεύει στον έξω κόσμο.

Κάποτε αυτό θα με πλήγωνε, τώρα πια αρχίζω να αποδέχομαι πως οι αληθινές σχέσεις – αυτές που για χάρη τους βάζεις το χέρι σου στη φωτιά – είναι λιγοστές.

Κατέγραψα εδώ ό,τι έχω προσωπικά αντιληφθεί για το θέμα των σχέσεων, προσπαθώντας να ξεκαθαρίσω τις προτεραιότητές μου και να βεβαιωθώ πως αφήνω χώρο στις σχέσεις που αξίζουν να εξελιχθούν και ν΄ανθίσουν:

1. Κάποιες σχέσεις είναι ευλογία ενώ κάποιες είναι μαθήματα ζωής. Οι άνθρωποι που περνούν από τη ζωή σου άλλοτε σε στηρίζουν, άλλοτε σε δοκιμάζουν, άλλοτε σε χρησιμοποιούν και άλλοτε σε ωθούν να βγάλεις τον καλύτερο (ή χειρότερο εαυτό σου). Ολ΄αυτά είναι πολύτιμες εμπειρίες που σε ωριμάζουν και σ’ αναγκάζουν να πάρεις θέση για το τι λογής σχέσεις θέλεις τελικά να έχεις στη ζωή σου.

Wednesday, December 10, 2014

The Arnold Schwarzenegger best video ever HD

Αριστοτέλης – Αυτά είναι τα 12 χαρακτηριστικά του υπεράνθρωπου

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός "ιδανικού ανθρώπου" ή Υπεράνθρωπου κατά τον Αριστοτέλη;


"Όμως ο ιδανικός άνθρωπος κατά τον Αριστοτέλη -ο μεγαλόψυχος— δεν είναι ένας απλός μεταφυσικός φιλόσοφος.


Δεν εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο για ασήμαντους λόγους... αφού ελάχιστα είναι τα πράγματα που θεωρεί πολύτιμα. Όμως θα διακιν­δυνεύσει για έναν σημαντικό σκοπό, και θα είναι έτοιμος να θυσιάσει τη ζωή του, αφού πιστεύει ότι δεν αξίζει τον κόπο να προστατεύει κανείς τη ζωή του με οποιοδήποτε τίμημα.

Του αρέσει να ευεργετεί, αλλά ντρέπεται να τον ευεργετούν, γιατί το πρώτο είναι ένδειξη ανωτερότητας και το δεύτερο κατωτερότητας...

Δεν ανταγωνίζεται τους άλλους για τα κοινά αντικείμενα της φιλοδοξίας, ούτε πηγαίνει εκεί όπου άλλοι κατέχουν την πρώτη θέση...

Πρέπει να εκδηλώνει ανοιχτά και την αγάπη και το μίσος, αφού η απόκρυψη δείχνει δειλία...


Δεν μπορεί να αφήσει τη ζωή του να στρέφεται γύρω από κάποιον άλλο, εκτός αν είναι ένας φίλος, γιατί μια τέτοια συμπεριφορά θα ήταν δουλική...

Σπάνια θαυμάζει κάτι, αφού τίποτα δεν είναι σπουδαίο γι’ αυτόν...

Ούτε είναι μνησίκακος, γιατί δεν είναι ένδειξη μεγαλόψυχου ανθρώπου το να θυμάται τις αδικίες που έχει υποστεί αλλά το να τις παραβλέπει...

Δεν μιλά για τους ανθρώπους, ούτε για τον εαυτό του ούτε για τους άλλους, γιατί δεν επιθυμεί ούτε να επαινούν αυτόν ούτε να ψέγουν τους άλλους. Και ο ίδιος ούτε επαινεί ούτε κακολογεί, ούτε καν τους εχθρούς του, παρά μόνο αν προσβληθεί...


Για αναπόφευκτα ή ασήμαντα ζητήματα δεν διαμαρτύρεται ούτε ζητά βοήθεια, αφού μόνο όποιος τα θεωρεί σοβαρά θα φερόταν έτσι...

Η κίνησή του είναι αργή, η φωνή του βαριά και τα λόγια του μετρημένα. Γιατί δεν βιάζεται αυτός που ελάχιστα ζητήματα θεωρεί σοβαρά, ούτε εξάπτεται εκείνος που τίποτα δεν θεωρεί σπουδαίο. Γιατί στη βιασύνη και στην έξαψη οφείλεται η στριγκή φωνή και η βιασύνη...

Υπομένει κάθε είδους ατυχίες με αξιοπρέπεια, και κάνει πάντα ό,τι καλύτερο μπορεί ανάλογα με τις συνθήκες, όπως ο ικανός στρατηγός χρησιμοποιεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις δυνάμεις που έχει στη διάθεσή του...

Είναι ο καλύτερος φίλος του εαυτού του, και του αρέσει η απομόνωση, ενώ ο άνθρωπος χωρίς αρετή ή ικανότητες είναι ο χειρότερος φίλος του εαυτού του και φοβάται τη μοναξιά.

Αυτός, λοιπόν, είναι ο Υπεράνθρωπος του Αριστοτέλη "

********

 Ηθικά Νικομάχεια, χ, 7. Και iv3

  Απόσπασμα από το βιβλίο του Will Durant "H περιπέτεια της φιλοσοφίας" .


Source: Αντικλείδι , http://antikleidi.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...